Αναζητήσεις για τη ζωή και τον Θεό

Αντιμετωπίζοντας το Μεγάλο Αναπόφευκτο

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον θάνατο;

Του Brandon Markette

Ο φόβος του θανάτου.

Αν υπάρχει μία εμπειρία, ανά τους αιώνες και σε όλο τον κόσμο, η οποία είναι κοινή για όλη την ανθρωπότητα, αυτή είναι ο θάνατος. Ο θάνατος είναι κάτι που όλοι μας πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ούτε με γυμναστική, ούτε με δίαιτες, ούτε με διαλογισμό, ούτε με πολλά λεφτά δεν μπορεί κανείς να τον αποφύγει. Ο θάνατος είναι ο κοινός παρονομαστής.

Το τελεσίδικο του θανάτου, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για το αν υπάρχει ζωή μετά από αυτόν, προκαλεί φόβο σε πολλούς. Αυτό είναι ολοφάνερο, αν κοιτάξουμε γύρω μας και διαπιστώσουμε πόσο σκληρά προσπαθούμε να επιβραδύνουμε τη διαδικασία της γήρανσης. Ελπίζουμε πως το επόμενο χάπι, η επόμενη εγχείρηση, η επόμενη γενετική ανακάλυψη θα είναι το κλειδί που θα μας βοηθήσει να παρατείνουμε τη ζωή μας.

Αντικρίζοντας το θάνατο με ειρήνη…..η ζωή μετά το θάνατο

Ωστόσο, δεν αντιμετωπίζουν όλοι το θάνατο με φόβο και αβεβαιότητα. Πριν μερικά χρόνια ένας φίλος μου αντίκρισε κατάματα αυτόν τον αόρατο εχθρό. Στα 16 του χρόνια διαγνώστηκε με καρκίνο του στομάχου. Οι γιατροί κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Για ενάμιση χρόνο ο Rob μπαινοέβγαινε σε 3 διαφορετικά νοσοκομεία σε 2 διαφορετικές πόλεις δοκιμάζοντας κάθε είδους θεραπεία. Στο διάστημα αυτό έχασε 40 κιλά και όλα του τα μαλλιά. Μετά από 18 μήνες, δυστυχώς, δεν υπήρχε καμιά ελπίδα γι αυτόν.

Έχοντας φτάσει στα όρια της αντοχής του, οι γιατροί του Rob έκαναν το μόνο πράγμα που τους είχε απομείνει. Τον έστειλαν σπίτι για να απολαύσει, όσο μπορούσε, τις τελευταίες μέρες της ζωής του. Εκείνο τον καιρό ένιωθα τρομερή θλίψη, φόβο που θα έχανα ένα πολύ καλό φίλο και οργή ενάντια στο Θεό. Ήμουν θυμωμένος επειδή ο Θεός δεν τον είχε θεραπεύσει αλλά και γιατί θα έχανε τόσα πολλά ο Rob φεύγοντας από τη ζωή.

Αντιμετωπίζοντας τον θάνατο…

Προς μεγάλη μου έκπληξη, ο Rob δεν ένιωθε το θυμό που ένιωθα εγώ. Στην πραγματικότητα, έμοιαζε να συναντιέται με την φρικτή του μοίρα, έχοντας την αγωνία που ίσως θα είχε στο πρώτο του ραντεβού. Από τότε μέχρι και σήμερα κάθε φορά που σκέφτομαι την εσωτερική ειρήνη που είχε μπροστά σε μια τέτοια καταιγίδα, νιώθω δέος.

Η ειρήνη αυτή δεν οφείλονταν στην ιδιοσυγκρασία του, ούτε στην ιδεολογία “ βλέπω τη ζωή χαλαρά”. Ούτε πήγαζε από μια στάση ζωής ‘‘όσα πάνε κι όσα έρθουν”. Αντίθετα, προερχόταν από μία απόφαση που ο Rob είχε πάρει λίγους μόνο μήνες πριν την πρώτη διάγνωση. Και με την απόφαση αυτή, βρήκε ειρήνη με το Θεό.

Ο Rob ήξερε πως μπορεί κανείς να έχει ζωή μετά τον θάνατο.

Την ειρήνη του ο Rob την είχε βρει στη Βίβλο. Στην προς Ρωμαίους επιστολή, διάβασε πως: «Όλοι αμάρτησαν και υστερούνται της Δόξας του Θεού.» (3:23). Επίσης διάβασε πως: «Ο μισθός της αμαρτίας είναι θάνατος, αλλά το δώρο του Θεού είναι αιώνια ζωή, μέσω του Ιησού Χριστού.» (6:23).

Ο Ιησούς είναι το πρόσωπο στο οποίο αναφερόταν ο Ησαΐας όταν έγραψε: «Και το όνομα του θα είναι θαυμαστός σύμβουλος, Θεός ισχυρός, Πατήρ του μέλλοντος αιώνος, άρχων ειρήνης.» (9:6). Ο άρχοντας της ειρήνης ήρθε στη γη, έτσι ώστε κάθε άνθρωπος να μπορεί να έχει ειρήνη με τον Θεό. Ο Rob αποφάσισε να εμπιστευτεί τον Ιησού και αυτή η ειρήνη έγινε φανερά αισθητή.

Ζωή μετά το θάνατο… δική μας απόφαση.

Ο Rob δεν ήταν ο μόνος άνθρωπος που έπρεπε να πάρει αυτή την απόφαση, όλοι μας πρέπει. Πρέπει να αποφασίσουμε αν θα δεχτούμε το δώρο του Θεού, την αιώνια ζωή. Αν απορρίψουμε το δώρο του Θεού, είμαστε καταδικασμένοι σε πνευματικό θάνατο – αιώνιο αποχωρισμό από το Θεό. Αν το δεχτούμε όμως, η αιώνια ζωή είναι δική μας.

Το να κερδίσουμε την αιώνια ζωή δεν σημαίνει πως μπορούμε να αποφύγουμε το φυσικό θάνατο. Παρόλα αυτά, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θάνατο ευκολότερα όταν ξέρουμε ότι θα οδηγήσει στην αιώνια ζωή, στον παράδεισο. Αυτή είναι η αλήθεια που ανακάλυψε ο Rob, και η σχέση του με τον Θεό που ακολούθησε, έκανε τη διαφορά από τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή είναι η αλήθεια που κι εγώ ανακάλυψα, και η σχέση μου με τον Θεό κάνει τη διαφορά κάθε μέρα στη ζωή μου.

Αν έχεις έρθει αντιμέτωπος με το θάνατο, και αναρωτιέσαι για το αν υπάρχει ζωή μετά το θάνατο, ή αν αντιμετωπίζεις τον σκληρό αγώνα της επιβίωσης, μπορείς ακόμη να βρεις ειρήνη και ελπίδα. Βλέπε το: προσωπική γνωριμία με τον Θεό.

Πώς να αρχίσω μια σχέση με τον Θεό

Έχω μια ερώτηση…